Ik word wakker vlak voordat ik het smsje krijg dat de geldpoging ondernomen wordt. Een half uur later zit ik aan het meest karige ontbijt ooit (geen sinaasappelsap, één soort vleesbeleg en verpakte “plastic” plakjes kaas) als ik het bericht krijg dat het is geregeld. Ik was aanvankelijk van plan om eerst naar het Colosseum te gaan, maar kies er toch voor eerst op de bus naar Termini te stappen om het legendarische Western Union-loket op te zoeken. Een kwartier later loop ik het station alweer uit als een rijk man. Dat voelt goed!

Ik vind dat ik wel een kadootje heb verdient en in plaats van de overvolle, warme toeristenbus, neem ik de taxi. “Il Colosseo, per favore!”
Ik vind dat we wel een tamelijk “orginele” route nemen. Volgens mij probeert hij de prijs iets interessanter te maken, maar ach. We zijn er snel genoeg. “Nove eeh-joerooh”, ik geef ‘m tien.

Voila, het Colosseum voor mien naze.

Impossant, maar tegelijk helemaal niet overweldigend. Weer het Assassin’s Creed-gevoel dat ik er al ben geweest. Er staat een grote rij (van een uur), maar er wordt ook net een engelstalige tour georganiseerd die de wachtrij mogen overslaan. Ain’t no choice at all!

Het dametje, een italiaanse met een behoorlijk accent, vertelt enthousiast, maar toch krijg ik niet al teveel mee van het verhaal. Het meeste is niet zo interessant. Ja, er vochten gladiatoren, dieren, slaven, what else is new. Wel interessant om te horen is dat het Colosseum maar voor een heel klein deel nog echt uit de oudheid stamt. De meeste muren die we zien zijn renovaties uit verschillende periodes. Gedurende de renaissance (rond 1500) is veel van zowel het Colosseum als het ernaast liggende Forum Romana geplunderd voor bouwmateriaal. Met dank aan het Vaticaan dat de basillica’s en tempels van het Forum nu helemaal verdwenen zijn. Veel van het steen om St. Pieter te bouwen kwam hier vandaan.
Normaliter kan je na de Colossum tour ook een tour door het Forum volgen, maar aangezien het vandaag 1 mei is, een nationale feestdag, is deze gesloten. Maar de tour guide is er wel en zegt dat hij ons wel vanaf de buitenkant het een en ander kan vertellen. Voila, gaan we dat doen.
We moeten een aardig einde lopen, de hele Via dei Fori Imperiali af. Hier liep ik gisteravond ook.
Toen was het een drukke weg die ik bijna niet kon oversteken. Nu is de weg afgesloten voor auto’s en lopen de mensen over de brede straat. Het heeft iets weg van een Zombie Apocalypse. 🙂
Vlak achter het meest reusachtige (alsmede groteske) monument wat ik ooit heb gezien (van Vittorio Emanuele II, de eerste koning van het verenigde Italië) houdt Greg De Gids in z’n Chelsea shirt halt. Daar hebben we een mooi uitzicht op een deel van het Forum en de palantine hill, de meest belangrijke heuvel van Rome, historisch gezien. Alle keizers hadden daar hun paleis en volgens de legende stichtte Romus daar de stad. Tja…

Greg vertelt een aantal interessante dingen, waarbij hij niet onder stoelen of banken steekt hoe hij over het Katholisime denkt en de rol van het Vaticaan in het toeëigenen van de Romeinse schatten en rijkdommen. He’s not a fan.
Julius Caesar is niet in het forum vermoord, vertelt hij, zoals vaak wordt beweerd, maar een paar straten bij het Pantheon vandaan. Daar is echter niks van te zien. Er staat nu een weeshuis voor katten. Caesar’s lichaam is wel naar het Forum gebracht.
Het gebouw waar we recht tegenaan kijken, het Mamertinum, heeft gediend als gevangenis. Hier zouden Petrus en Paulus gevangen hebben gezeten.

Ik moet zeggen, Greg vertelt wel interessant en aan het eind van zijn verhaal laat hij weten dat hij morgenochtend ook een tour door het Vaticaan geeft. Om 8:15 welteverstaan, om de grote drukte voor te zijn.
“You can come, you’ll get a headset on and you can listen to my catholic jokes.”, legt hij uit. Ik vind dat wel een goed idee, eigenlijk. Dus dat ga ik morgen doen.

Ik koop bij een nabij fruitkraampje wat druiven en een banaan en maak nog even wat foto’s van het groteske monument van meneer de koning.

Dan ga ik weer richting hotel, zo’n tien minuutjes lopen van hier. Als ik onder de douche vandaan kom en begin aan deze blog is het alweer 14:30. Ik denk dat ik lekker rustig me hier ga vermaken en vanavond weer Trastevere opzoek. En dan natuurlijk op tijd naar bed, want morgen heb ik een vol ochtendprogram!